spastische darm voeding – Wat mag je wel en niet eten bij een spastische darm?

Spastische darm voeding is nu net het onderwerp waar zo veel foute informatie over te vinden is. Het internet staat vol met verkeerde informatie over dit onderwerp. Zelfs artsen weten geen bal van spastische darm voeding! Het resultaat is dat personen met een spastische darm niet weten wat te eten.

Voor deze reden heb ik een kort artikel over spastische darm voeding geschreven zodat jij weet wat te eten en wat niet te eten…

Ontvang nu het gratis voorbeeld dagmenu en stop je prikkelbare darm! >>>

Waarom is er zoveel bullsh*t te vinden over het onderwerp spastische darm voeding?

Simpel, de meerderheid van de artikelen die over een spastische darm gaat zijn geschreven door webmasters die zelf nooit een spastische darm hebben gehad. En als één gek onzin over spastische darm voeding schrijft, zal de andere het gewoon kopiëren en op zijn website plaatsen…

Juist hetzelfde met artsen. De meeste artsen ( de grote meerderheid) hebben nooit zelf een spastische darm gehad. Hoe weten ze dan wat je wel en niet kan eten? Intuïtie?

Je kan het vergelijken met geld advies vragen aan iemand die de loterij gewoon heeft. Die persoon kan je niet verder helpen…

Nu vraag je jezelf af of dit artikel over spastische darm voeding geschreven is door iemand die een spastische darm heeft. Dit artikel is geschreven door iemand die 6 jaar een spastische darm heeft gehad en dankzij juiste voeding nu zonder deze conditie leeft.

Voor ik je vertel wat je zoal mag eten en wat je beter niet eet als het over spastische darm voeding gaat, zal ik je de waarheid over vezels en vetten vertellen. Je hebt vast al van je arts gehoord dat je geen vetten meer mag eten en veel vezels moet eten als je een spastische darm hebt?

Wat is hier van waar…

Pas op met vezels!

Wat de meeste artsen niet vertellen is dat je 2 soorten vezels hebt. Zonder dit onderscheid te maken is de kans heel groot dat je meer darmklachten zal krijgen!

Laten we de 2 soorten vezels bekijken.

Vezels oplosbaar in water, goede spastische darm voeding of niet?

Deze vezels lossen op in water waardoor ze zacht worden. Eens deze zachte vezels in de beschadigde darmwand komen, zulle deze vezels een soort gel in de darmwand leggen waardoor stoelgang beter het lichaam kan verlaten.

Belangrijk is dat deze vezels geen schade aan de darmwand brengen! Vezels oplosbaar in water zijn dus goede spastische darm voeding en kan je gerust eten.

Waar vind je deze vezels? Voornamelijk in groenten en fruit. Denk maar aan bloemkool, wortelen, appels, frambozen, kiwi,…

Nu gaan we even kijken of vezels onoplosbaar in water goede voeding spastische darm zijn. Wat denk je?

Vezels onoplosbaar in water, goede spastische darm voeding of niet?

Terwijl vezels oplosbaar in water de darmwand niet schaden zullen vezels onoplosbaar in water de darmwand nog meer beschadigden! Niet echt wat iemand met een spastische darm nodig heeft.

Deze vezels lossen niet op in water zoals het woord verklaard. Dit zal ervoor zorgen dat deze vezels hard blijven, ook als ze in de darmen aankomen.

En rara, wat denk je dat er zal gebeuren? Juist, deze harde vezels gaan in de beschadigde darmwand schuren net zoals je met schuurpapier op een open wonde zou schuren.

Mama Mia! Dat doet pijn en daar komen dan ook heel wat darmklachten zoals krampen bij kijken.

Laat het duidelijk zijn dat deze vezels geen goede spastische darm voeding zijn en deze voeding kun je dan ook beter vermijden als de pest!

Maar waar zitten deze vezels in Wouter? Voornamelijk in graanproducten zoals brood, pasta en rijst. Ook de schil van fruit en groenten bevatten vezels onoplosbaar in water dus deze wil je wel schillen.

Wat met vetten? Is dit goede voeding bij een spastische darm?

Nog een raad die vaak gegeven wordt is om geen vetten meer te eten. Gewoon radicaal vetten mijden, althans volgens je arts.

Toch wil ik je waarschuwen voor de algemene raad om alle vetten te mijden. Vetten hebben heel wat functies in ons lichaam en moeten daarom gegeten worden. Voor ik je vertel welke vetten goed en welke slecht zijn ga ik je aan de hand van een vergelijking uitleggen waarom vetten goede spastische darm voeding zijn…

Je hebt wel eens een gesprongen lip gehad in de winter. Wat doe je daar aan? Meestal gaan we dan om een zalfje in de winkel of apotheek die je vervolgens aanbrengt op je gesprongen lippen (beschadigd weefsel).

Dit zalfje zal je beschadigde lippen beschermen zodat deze sneller kan herstellen. Nu, wat denk je waaruit dat zalfje bestaat? Voornamelijk VET!

Juist, vet wordt op gesprongen lippen gelegd om het weefsel te herstellen. En dit weet iedereen. Ook artsen zouden een zalfje aanraden bij gesprongen lippen.

Maar als je weefsel in de darmwand beschadigd is (spastische darm), dan ga je opeens geen vetten meer eten? Vanwaar die tegenstelling? Je zou juist meer vetten moeten eten.

Als je vetten eet, zal er namelijk een beschermlaagje in de darmwand ontstaan, net zoals dat op je lippen zou liggen. En dat beschermlaagje in de darmen zal je beschermen tegen verdere beschadiging!

Vet is dus een goede spastische darm voeding! De logische verklaring hierboven bewijst dit. Maar let op, want niet alle vetten zijn dezelfde.

Je moet onderscheid maken tussen natuurlijke vetten en onnatuurlijke vetten. Vetten die voorkomen in de natuur zoals onverzadigde vetten. Denk maar aan olijfolie, lijnzaadolie, kokosolie, omega-3 uit vis zoals zalm, walnoten,… Kun je eten.

Deze vetten zijn gezond en helpen bij het herstellen van de darmwand. Goede spastische darm voeding dus. Ook verzadigde vetten die je vindt in rood vlees zoals biefstuk, eigeel en boter zijn natuurlijke vetten en behoren tot de goede spastische darm voeding. Deze kan je met mate eten.

Let wel op dat je deze vetten niet elke dag eet aangezien ze je cholesterol kunnen verhogen. Maar 2 maal in de week een biefstukje is geen enkel probleem! Zolang het maar een kleine portie biefstuk is!

Dan zijn we aangekomen aan de onnatuurlijke vetten die je beter sterk beperkt tot volledig vermijdt. Onnatuurlijke vetten of synthetische vetten die slecht reageren op een ontstoken darmwand. Daarom zijn het geen goede spastische darm voeding.

Deze vetten zitten in fast food zoals hamburgers, frieten, koekjes, voorverpakte deegwaren zoals pizza’s. Geen goede spastische darm voeding

Wordt het je duidelijk dat je wel nog vetten mag eten? En dat je beter opast met de inname van vezels?

Ook geef ik je nog een lijst van goede en slechte spastische darm voeding zodat het extra duidelijk wordt!

Voedingsmiddelen die je moet vermijden als je lijdt aan een spastische darm:

[red_tick_list width=”100%”]

  • zuivelproducten
  • graanproducten, zeker met gluten in
  • peulvruchten zoals bonen
  • pikante kruiden: peper, curry
  • kleurstoffen en bewaarmiddelen
  • onnatuurlijke vetten
  • geraffineerde suikers
  • frisdranken
  • alcohol

[/red_tick_list]

Wat blijft er nog over? Moet ik hele dagen op sla en water leven of hoe zit het nu? Rustig, er blijft nog genoeg gezonde en vooral lekkere spastische darm voeding over die je darmwand niet zal schaden waardoor deze de kans krijgt om zich te herstellen.

Voedingsmiddelen die je gerust kan eten met een spastische darm:

[green_plus_list width=”100%”]

  • geschild fruit
  • gestoomde groenten
  • zaden, noten
  • natuurlijke vetten
  • gebakken/ gegrild vlees en vis
  • versgeperst fruitsap
  • thee
  • honing als vervanging voor tafelsuiker
  • verse kruiden zoals koriander, peterselie, dille
  • vervangmiddelen voor melk zoals rijstmelk

[/green_plus_list]

Met bovenstaande voeding kun je heerlijke gerechten maken zodat je lekker kan eten en je darmwand kan herstellen.

Om mijn lezers te helpen, heb ik een gratis online video coaching cursus samen gesteld waar ik je duidelijk uitleg hoe jij van je spastische darm afgeraakt, welke spastische darm voeding je het beste kunt eten en waarom. Bovenop dit krijg je ook nog eens gratis dagmenu’s om je verder te helpen!

Wens jij deze gratis online video coaching te ontvangen? Neem dan even een kijkje op onderstaande link…

Ik schrijf me in voor de gratis online video coaching cursus en stop mijn spastische darm! >>>

Heb je genoten van dit artikel over spastische darm voeding? Stuur het dan door naar een kennis die een spastische darm heeft of zet een linkje van deze pagina op jouw website, indien je deze hebt.

Vragen kun je hierachter laten.

deze pagina gaat over voeding spastische darm/ spastische darm voeding.

Geef een reactie