Prikkelbare darm syndroom voeding – 2 grootste mythes ontrafeld

Ongelooflijk hoeveel onzin over prikkelbare darm syndroom voeding de wereld in geschoten worden! Het internet staat er vol van en zelf artsen weten niets over het onderwerp…

Dit artikel zal de 2 grootste mythes over prikkelbare darm syndroom voeding ontrafelen zodat jij ze niet hoeft te maken!

Wenst u een gratis voorbeeld dagmenu te ontvangen? Klik op onderstaande link om een gratis dagmenu te ontvangen! >>

Hoe zit dat nu met vezels?

De grootste mythe over prikkelbare darm syndroom voeding is ongetwijfeld dat je meer vezels moet eten. Het is de favoriete uitspraak van vele artsen. Heb je PDS, dan moet je maar meer vezels eten.

Ik moet je waarschuwen voor zulke algemene raad. Deze raad maakt namelijk geen onderscheid tussen de 2 verschillende soorten vezels! En zonder het onderscheid te kennen tussen deze 2 soorten vezels zul je ongetwijfeld meer klachten ontvangen!

Vezels oplosbaar in water, goede of slechte prikkelbare darm syndroom voeding?

Zoals de naam verklaard, zijn deze vezels oplosbaar in water. Dit soort vezels blijven zacht in de darmen waardoor ze het foto oplosbare vezelsbeschadigde darmweefsel niet irriteren of verder zullen beschadigen. Deze vezels zijn goede prikkelbare darm syndroom voeding, je kunt hier gerust van eten.

Maar waar vind je deze soort vezels? Voornamelijk in fruit en groenten. Als je een sinaasappel neemt en je snijdt deze in twee. Dan zie je perfect hoe deze vezels eruit zien. Deze vezels kun je dus gerust eten.

Vezels onoplosbaar in water, goede of slechte prikkelbare darm syndroom voeding?

Je kunt al raden wat deze vezels zullen doen aangezien de vorige soort vezels goede prikkelbare darm syndroom voeding is…

Vezels onoplosbaar in water lossen niet op zoals het woord verklaard. Deze vezels zijnfoto van onoplosbare vezels hard en blijven hard als je er water aan toevoegt. Wanneer deze vezels in de darmen komen zullen ze schuren in de darmwand.

Dit zorgt ervoor dat de beschadigde darmwand nog meer beschadigd wordt en dat de ontsteking opgewekt wordt met klachten als gevolg!

Deze vezels zijn geen goede prikkelbare darm syndroom voeding en is niet echt het gene wat iemand met een spastische darm nodig heeft.

En waar zitten deze vezels zoal in? Deze vezels vind je in graanproducten zoals rijst, brood en pasta’s. Ook in de schil van fruit vind je deze vezels, dus je wilt je fruit goed schillen.

Vetten zijn slecht, toch?

Mythe nummer 2 is dat je geen vetten mag eten als je een prikkelbare darm hebt. Alweer het advies van artsen. Ook hier wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten vetten.

Als je gesprongen lippen krijgt, ga je een zalfje op de gesprongen lip leggen. Dit zodat het een bescherm laagje krijgt en sneller kan herstellen.

2 keer raden uit wat een zalfje bestaat? Grotendeels uit vet. Een prikkelbare darm is ook beschadigd weefsel en kan een beschermlaagje meer dan goed gebruiken. Maar bij PDS moet je resoluut vetten vermijden?

Vetten mijden zorgt voor meer klachten. Nog niet gesproken van alle functies die vetten in ons lichaam hebben.

Heb je een prikkelbare darm, dan moet je juist meer vetten eten zodat een bescherm laagje in de darmwand wordt gelegd die het ontstoken darmweefsel zal “blussen”.

Pas wel op welke vetten je eet, niet alle vetten zijn gelijk. Maak onderscheid tussen natuurlijke vetten en onnatuurlijke vetten. Want niet alle vetten zijn goede prikkelbare darm syndroom voeding!

Natuurlijke vetten

Deze vetten zijn wel goede prikkelbare darm syndroom voeding. Ook hier kun je een onderscheid maken maar beide kun je eten.

Onverzadigde vetten:

deze vetten zijn het gezondste. Denk maar aan olijfolie, lijnzaadolie, kokosolie, walnoten, amandelen, zaden, vis…

Verzadigde vetten: verzadigde vetten zoals biefstuk kan je met mate eten

deze vetten krijgen een heel slechte naam, en deels onterecht. Deze vetten kunnen voor een hoge cholesterol zorgen maar schaden de darmwand niet en zijn daarom ook goede prikkelbare darm syndroom voeding!

Deze vetten vind je in rood vlees, eigeel, biefstuk,… Je kan deze eten maar in beperkte mate. Beperk de porties en eet ze niet elke dag.

Dan zijn we aangekomen aan de onnatuurlijke vetten

Beter bekend als trans vetten of synthetische vetten. Deze zijn alles behalve natuurlijk en zullen prikken in een ontstoken darmwand! En daardoor krijg je darmklachten.

Deze vetten vind je in koekjes, deegwaren zoals pizza’s en vooral fast food: frikandellen, frieten, hamburgers,…

Laat het duidelijk zijn dat deze vetten geen goede prikkelbare darm syndroom voeding zijn! Vermijden is de boodschap.

Waarom wordt zoveel onzin over prikkelbare darm syndroom voeding verteld?

Ik krijg vaak de vraag hoe komt dat internet vol met verkeerde informatie gaat over prikkelbare darm syndroom voeding en waarom artsen juist het omgekeerde zeggen van wat je zou moeten doen.

Het antwoord is simpel: de meeste artsen hebben helemaal geen prikkelbare darm gehad, hoe gaan ze dan weten welke voeding goed is voor PDS en welke niet? Door een boekje te lezen ga je dit niet ontdekken, enkel door het te doen en te testen kom je daar achter…

Ook webmasters die een affiliate commissie willen ontvangen, schrijven artikel over van alles en nog wat waar ze geen bal verstand van hebben. Hierdoor ontstaat er een bom aan valse informatie.foto prikkelbare darm syndroom voeding

En ja, advies aannemen van iemand die niets over het onderwerp weet is als geldadvies aannemen van iemand die de lotto heeft gewonnen…

Ik heb zelf jaren met het prikkelbare darm syndroom geleefd omdat elke arts me vertelde dat ik er niets aan kon doen, tot ik actie ondernam en zelf op onderzoek ging. Na 17 maanden prikkelbare darm syndroom voeding te hebben getest weet ik als geen ander welke voeding goed is en welke voeding slecht voor je spastische darmen.

Om mijn lezers te helpen heb ik een online video coaching ontwikkeld waar ik je vertel hoe je het beste kunt eten met PDS. Ik geef je zelf een gratis dagmenu mee!

Wil je toegang tot deze gratis online video coaching? Schrijf je dan nu in door op onderstaande link te klikken!

Ik schrijf me in voor de gratis online video coaching en stop met lijden!

Top artikel over prikkelbare darm syndroom voeding? Stuur het door naar een kennis die er baat aan kan hebben of zet een linkje op jouw website. Vragen en opmerkingen kun je onder deze post achter laten!

Dit artikel gaat over prikkelbare darm syndroom voeding.

Geef een reactie