spastisch colon Is NIET Psychisch

Eens je de diagnose spastisch colon hebt gekregen, weet je hoe hard het is om met spastisch colon rond te lopen. Velen weten niet hoe het te behandelen. Meer zelfs, velen weten niet eens wat het is!

Om die reden schrijf ik hier een duidelijk artikel over. Wat spastisch colon is, hoe je weet of je het hebt en hoe je spastisch colon behandeld…

xx

Schrijf je nu in voor de gratis online video coaching club en stop spastisch colon!>>

Wat spastisch colon is

spastisch colon is een synoniem voor een spastische darm, prikkelbare darm of afgekort PDS. De meerderheid die spastisch colon heeft denkt dat dit ontstaat door een genetische afwijking van de darmen. Of dat stress de oorzaak is. Beide stellingen zijn verkeerd.

Geen bewijs kan aantonen dat stress de oorzaak is of dat spastisch colon genetisch zou zijn. Veel artsen vertellen hun patiënten met PDS dat stress de oorzaak zou zijn gewoon omdat ze niet weten wat spastisch colon is.

Er is echter wel bewijs dat aantoont dat een spastische darm een beschadigde darmwand is die sporen van ontsteking kan aantonen! En bepaalde voeding zal deze ontsteking opwekken waardoor darmklachten ontstaan.

Bekijk even onderstaande video en ontdek voor jezelf wat deze Amerikaanse arts te zeggen heeft…

bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22513237

Het darmweefsel bij iemand met spastisch colon staat zodanig ontstoken dat de productie van enzymen hevig daalt waardoor voeding slecht verteerd wordt. Ook de opname van voeding verminderd doordat de darmvingers beschadigd zijn en hun functie sterk verminderd.

Zelfs de aanmaak van serotonine daalt (welke voor 95% in de darmen zit!) waardoor depressies kunnen ontstaan, allemaal door een ontstoken darmwand!

Kijk even naar onderstaande foto. Je ziet duidelijk het verschil! De onderstande afbeelding is een gezonde darmwand met een perfect werkende darm. De bovenste foto is een darmwand en darmvingers van iemand met spastisch colon! Je ziet goed dat de darmvingers (dunne uitsteeksels) nog maar half zo groot en dik zijn bij PDS dan bij een gezonde darmwand. Dit zorgt voor een tekort aan enzymen, serotonine en zorgt voor een slechte opname van voedingsstoffen.

foto darmwand en darmvingers of vili

De meest voorkomende spastisch colon symptomen

De meest voorkomende klachten en symptomen bij spastisch colon zijn gerelateerd met het maag en darmstelsel. Alhoewel er ook andere klachten kunnen ontstaan! Waar ik zodra meer over vertel.

De meest voorkomende symptomen:

[red_arrow_list width=”100%”]

  • diarree
  • constipatie
  • buikkrampen
  • steken in de maag en darmen
  • winderigheid
  • misselijkheid
  • opgeblazen gevoel
  • borrelende darmen
  • verminderde eetlust

[/red_arrow_list]

Dit zijn de meest voorkomende spastisch colon symptomen maar er zijn er nog veel meer! Jazeker, en deze klachten hebben op het eerste zich niets te maken met het maag en darmstelsel:

[red_arrow_list width=”100%”]deze dame heeft duidelijk spastisch colon

  • vermoeidheid
  • chronische en wederkerende infecties
  • futloosheid
  • migraines
  • gewrichtsklachten
  • slaapproblemen
  • concentratie stoornissen
  • agressie
  • impotentie
  • huidklachten zoals eczeem
  • schimmelnagels
  • vergeetachtig zijn
  • mist voor de ogen zien (zeker in de morgen)

[/red_arrow_list]

Het ontstaan van deze klachten is meer dan logisch, ook de wetenschap maakt duidelijk dat het ontstaan van deze spastisch colon symptomen een logische verklaring heeft.

Een spastische darm is een ontstoken darmwand waar bepaalde voeding slecht op reageert. Deze voeding zoals graanproducten zullen de darmwand beschadigen.

Eet je deze voeding dag na dag, dan kan de darmwand zodanig beschadigd geraken dat er minuscule gaatjes in ontstaan! En dan heb je een lekke darm.

foto lekke darm

Onverteerde voeding, schimmel en zelfs parasieten kunnen door deze gaatjes vallen, in de bloedbaan. Daar zal het immuunsysteem antilichamen voor produceren omdat onverteerde voeding schade aan het lichaam kunnen aanbrengen, zeker in de bloedbaan!

Het lichaam wil enkel verteerde voeding zien. De antilichamen maken de schadelijke stoffen onschadelijk maar hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie. Histamine zorgt daarvoor. Het nare is dat histamine in de bloedbaan zit en door heel het lichaam ontstekingsreacties kan veroorzaken!

En daarom kunnen zoveel spastisch colon symptomen ontstaan. Doe je hier niets aan dan kan het zo erg worden dat je immuunsysteem flipt en dan kan er een auto-immuunziekte ontstaan zoals een vorm van colitis.

Bekijk onderstaande video en zie voor jezelf wat er in jouw lichaam gebeurd!

wat is een goede spastisch colon behandeling?

Je wilt natuurlijk dat die gaatjes terug toegroeien en de beschadigde darmwand zich kan herstellen zodat je geen spastisch colon symptomen meer zal hebben. Maar hoe doe je dit nu?

De hedendaagse manier is om pillen voor te schrijven en vervolgens niets te doen. Leer er maar met leven luidt het dan… Dat is de aanpak die ik niet ondersteun!

Om je een zicht te geven op de hedendaagse “behandeling” van spastisch colon laat ik even weten welke medicatie zoal gebruikt wordt.

Wat met spastisch colon medicatie?

Voor elke mogelijke klacht word een pilletje voor geschreven. Momenteel zijn er 7 soorten spastisch colon medicatie die weinig tot geen effect hebben op de klachten van spastisch colon. Allen worden ze gebruikt als de colon spastisch is.

Soorten spastisch colon medicatie:

[red_arrow_list width=”100%”]medicatie helpt niet veel bij spastisch colon

  • medicatie tegen diarree
  • medicatie tegen constipatie
  • medicatie die de darmwerking vertraagd
  • medicatie tegen darmspasmen
  • vezelproducten
  • pijnstillers
  • antidepressiva

[/red_arrow_list]

allen behandelen de klachten van je spastische darm, niet de oorzaken van spastisch colon. Dat is ook de reden waarom medicatie je conditie niet kan genezen, omdat het niet de oorzaken aanpakt.

De oorzaak is bijna altijd een voedselintolerantie of voedselallergie die een verstoorde darmflora of dysbiose veroorzaakt. Zolang je die intoleranties niet aanpakt en die voeding vermijdt, zal je blijven zitten met spastisch colon!

En om eerlijk te zijn is de enige manier (die bij mij werkte) een tijdelijk dieet volgen die de darmwand rust geeft zodat deze kan herstellen.

Is het spastisch colon dieet de beste manier om ervan af te geraken?

Ja! Zonder twijfel. Als je het goed doet, zul je resultaat zien en niet meer met spastisch colon moeten leven.

Als je alle voeding vermijd die de darmwand nog meer schaadt, dan zal de darmwand zich kunnen herstellen en zal een beter laagje darmwand ontstaan. Volg je het pds dieet een hele poos, dan zal de darmwand veels gezonder zijn en terug normaal kunnen functioneren.

Wens je te ontdekken hoe je uw spastisch colon kunt behandelen met een dieet? Dan heb ik goed nieuw voor jou!

Ik heb namelijk een online video coaching club samen gesteld waar ik je aan de hand van video’s vertel hoe je uw spastisch colon behandeld. Wens je toegang te krijgen? Schrijf je dan in met onderstaande link!

Ik schrijf me in voor de gratis online video coaching en stop mijn spastisch colon! >>>

Vond je dit artikel interessant? Stuur het even door naar een kennis die ook aan deze aandoening lijdt of zet een linkje op je eigen website zodat je anderen kunt helpen. Vragen kun je hieronder achterlaten. Ik beantwoord ze zo snel mogelijk.

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Van Baekel Guido

  Ik wil het wel eens proberen. Heb al drie jaar spastisch colon.

 2. Denise

  Beste wouter,

  Ik leef op dit moment ook werkelijk in een nachtmerrie door buikklachten, darmrommelingen, opgeblazen gevoel , beroerd, moe enz. Ik voel me 80 en ben pas 30. De dokters kunnen niks vinden…
  Het is net alsof ik ook niet meer blij kan zijn sinds ik dit heb. Nergens meer van geniet. Toch erg jammer als je een baby van 10 maanden hebt.
  Welk van u boeken zou ik het best kunnen bestellen? Of krijg je er een paar voor de 37 euro?
  Ik wil graag u boeken bestellen, zie verder geen uitweg meer.
  Zou u misschien ook al wat tips of dagmenu’s voor het weekend kunnen mailen, wat ik kan eten om de klachten alvast te kunnen minderen?
  Lactose intolerantie is al vastgesteld. Hoe zijn bij jou al je andere intoleranties vastgesteld?
  Ik eet smorgens 2 boterhammen en tussen de middag 3. Haal lactose vrij speltbrood bij de bakker en vleeswaren zonder melksporen bij de slager. Het avondeten eet ik normaal, wel zonder kruiden en sausen. Heel puur en lactose vrij. Maar nog ben ik gewoon ziek.
  Hoop dat je me kan helpen!!

  Groetjes denise.

  1. wouter

   Dag Denise,

   Inderdaad heel frustrerend wanneer je jezelf oud en versleten voelt in de fleur van je leven. Maar hier kun je wat aan doen met een gepast dieet! er is hoop. Ons programma bevat alle producten inclusief de dagmenu’s, voedingskaart, eboek en veel meer.

   gratis tips, advies en dagmenu’s vind je terug na inschrijving op http://members.wegmetpds.be

   een lactose intolerantie wordt compleet anders vastgesteld dan een glutenintolerantie of ei-intolerantie. Hiervoor moet je uw bloed laten controleren in een gespecialiseerd labo. Vaak kun je kiezen tussen 90-80 of 270 voedsels.

   speltbrood bevat ook gluten en kun je beter vermijden. havermout kun je beperkt eten ter vervanging van brood. ook aardappels en rijst beperken omdat deze veel zetmeel bevatten welke snel rotten.

   het herstelproces kan makkelijk 3-4 maanden of langer in beslag nemen. Heb geduld en je zal resultaten zien.

   Groeten,
   Wouter

 3. fred govaert

  Heb al 1 jaar serieuze darmproblemen colonscopie bracht niets aan het licht!

  1. wouter

   Dag Fred,

   Heel typerend dat een colonoscopie niets aan het licht bracht. Dit wil niet zeggen dat je met je darmklachten moet blijven leven! Je kunt aan de hand van een goed dieet je darmklachten reduceren en in tijd compleet genezen. Dit vergt natuurlijk wel inzet en de nodige discipline.

   Mocht je hier meer informatie omtrent wensen raad ik je aan om je in te schrijven op http://members.wegmetpds.be en de gratis voedingstips te ontvangen.

   groeten,
   Wouter

Geef een reactie