PDS Voeding? Hoe Ga Je Eten Met PDS?

PDS voeding is ook een groot raadsel voor u? Wilt u weten wat u wel en niet mag eten indien u aan PDS lijdt? In dit kort artikel leg ik duidelijk uit wat je wel mag eten en wat je beter niet eet. Maar voor ik alle geheimen omtrent PDS voeding los laat, ga ik eerst 2 grote mythes omtrent pds voeding rechtzetten…

Schrijf je in en ontvang het gratis voorbeeld dagmenu en toegang tot de online coaching video’s! >>>

De 2 grote PDS voeding mythes…

Je hebt vast en zeker wel al eens gehoord dat je lekker veel vezels moet eten indien je PDS hebt of dat vezels de beste PDS voeding zou zijn. Heeft u reeds dit vaak gehoord advies opgevolgd? En wat was het resultaat.

Waarschijnlijk dat u meer darmklachten kreeg. Toch? Hoe kan dit? Algemene raad zoals meer vezels eten kan in vele gevallen voor een vermeerdering van klachten zorgen. Maar al te vaak wordt er bij de raad van meer vezels eten geen onderscheid gemaakt tussen de 2 soorten vezels.

Vezels oplosbaar in water? Goede of slechte PDS voeding?

Deze soort vezels zijn oplosbaar in water, zoals het woord verklaard. Daardoor zal er geen schade in de darmwand ontstaan. De vezels zullen een zachte en smeuge laag in de darmen vormen waardoor voeding makkelijker en zonder schade het lichaam kan verlaten.

Waar vind je deze soort PDS voeding? Voornamelijk in fruit en groenten, let wel op om je fruit te schillen aangezien de schil een vezel onoplosbaar in water is. Deze soort vezel leg ik nu uit.

Vezels oplosbaar in water welke je vindt in fruit zoals aardbeien, frambozen, nectarine, appels,… en in groenten zoals broccoli, komkommers, bloemkool, aubergine, asperges, … zijn goede PDS voeding.

Vezels onoplosbaar in water? Goede of slechte PDS voeding

Deze soort vezels lossen niet op in water zoals het woord verklaard waardoor er wel schade in de darmwand kan ontstaan. Deze vezels zullen als het ware in de darmwand schuren waardoor de al ontstoken darmwand nog meer schade en ontsteking zal vertonen.

Niet echt het gene wat iemand met een prikkelbare darm nodig heeft…

Waar vind je deze soort PDS voeding? Deze soort vezels zul je vinden in graanproducten zoals brood, rijst, pasta’s, koekjes maar ook in de schil van fruit.

Deze vezels moet je absoluut mijden indien je last hebt van PDS! Haal alle graanproducten uit je dieet en je zal jezelf dankbaar zijn.

Vezels onoplosbaar in water zijn alles behalve goede PDS voeding, mijden is de boodschap…

Een andere mythe omtrent PDS voeding is dat vetten slecht zouden zijn bij een prikkelbare darm. Nog algemene raad die meer kwaad dan goed kan veroorzaken bij PDS!

Niet alle vetten zijn slecht hoor… Integendeel. Als je lippen beschadigd zijn door de koude, wat doe je dan? Juist je zal er een zalfje op leggen zoals een labello.

De zalf zal het beschadigde weefsel beschermen tegen verdere beschadiging. En 2 keer raden wat het belangrijkste ingredi├źnt van zalf is? Juist: VET!

Vet op beschadigd weefsel leggen is meer dan normaal maar waarom raad zowat elke dokter aan om GEEN VET te eten als je PDS hebt?

Zoals vet een beschermlaagje op je beschadigde lippen zal leggen, zal dit ook in de darmen gebeuren waardoor het weefsel sneller hersteld zal zijn…

Vetten zijn dus wel goed bij PDS en zijn dus goede PDS voeding! Maar, niet alle vetten zijn dezelfde. Synthetische vetten die je vindt in fast food, koekjes, deegwaren,… zijn niet natuurlijk en reageren heel slecht op een prikkelbare darm.

Deze voeding is geen goede PDS voeding en moet je sterk vermijden. Onverzadigde vetten zoals olijfolie, kokosolie, noten, zaden, vet uit vis zoals zalm, kun je wel eten aangezien deze natuurlijk zijn en een beschermlaagje in de darmwand zullen leggen.

Zelfs onverzadigde vetten zijn goed en kun je met mate eten. Vetten uit rood vlees zoals biefstuk en eigeel zijn nog steeds goed maar deze moet je beperken omdat je cholesterol hier hevig van kan stijgen, maar 2 maal per week is nog steeds goed.

Hopelijk begrijp je met bovenstaande logische verklaringen dat heel wat PDS voeding die gezien worden als slecht helemaal niet slecht zijn en wel gegeten kunnen worden.

Om je een duidelijk zicht te geven van wat goede en slechte PDS voeding is, geef ik je een lijst van voedingsmiddelen mee…

Voedingsmiddelen die je beter niet eet als je last hebt van PDS:

[red_tick_list width=”100%”]

 • graanproducten
 • melkproducten
 • sterke kruiden zoals cayenne, peper
 • peulvruchten
 • bewaarmiddelen, kleurstoffen
 • geraffineerde suikers
 • voeding met synthetische vetten zoals fast food
 • alcohol
 • frisdranken

[/red_tick_list]

Nu denk je niets meer te mogen eten maar geloof me er blijft nog heel wat lekker en gezonde PDS voeding over…

Voedingsmiddelen die je wel mag eten indien je PDS hebt:

[green_tick_1_list width=”100%”]

 • gestoomde groenten
 • Geschild fruit
 • noten en zaden
 • gegrild of gebakken vlees/vis
 • vetten zoals olijfolie en kokosolie
 • thee met honing
 • versgeperst fruitsap
 • verse kruiden zoals tijm, koriander, peterselie
 • vervang producten voor melk zoals rijstmelk

[/green_tick_1_list]

Zoals je ziet blijven er nog heel wat voedingsmiddelen over die goede PDS voeding zijn en waar je lekkere gerechten met kan maken.

Om het mijn lezers makkelijk te maken heb ik een online video coaching cursus samen gesteld waar ik duidelijk advies omtrent PDS voeding geef en een gratis voorbeeld dagmenu weggeef. Zo weet je exact wat te eten en kan de herstelling in de darmen plaatsvinden.

Wens je deze informatie te ontvangen klik dan even op onderstaande link en kijk wat ik voor je kan betekenen…

Ja, ik schrijf me in voor de online video coaching en wil het gratis voorbeeld dagmenu ontvangen >>

Hopelijk vond je deze informatie behulpzaam en heb je er veel aan gehad. Ken je iemand die er ook wat men kan doen? Stuur het even door via email of met onderstaande sociale media knoppen.

Heb je een eigen website? Zet een linkje van deze pagina op jouw website zodat zo veel mogelijk bezoekers deze informatie kunnen benutten.

Vragen of opmerkingen? Ik lees ze graag hieronder en beantwoord ze snel.

Dit artikel gaat over PDS voeding.

Geef een reactie