Spastische Darm – Niet wat het lijkt

Spastische darmen kunnen je leven erg zuur maken. Je zal er maar met rondlopen. Elke dag darmklachten, weinig artsen weten hoe ze een spastische darm behandelen en medicatie voor dit syndroom helpt ook niet veel. Voor deze reden schrijf ik een bondig artikel zodat jij weet wat te doen aan je spastisch darm syndroom…

Wat is een spastische darm

Voor je uberhaupt een spastische darm wilt behandelen moet je eerst goed beseffen wat het is. En dit is niet zo simpel met een bron aan verkeerde informatie.

Eerst en vooral worden er enkele verschillende namen gebruikt voor een spastische darm, zoals PDS, een prikkelbare darm, het prikkelbare darm syndroom en spastisch colon.

Allemaal wijzen ze op hetzelfde.

Als dat nog niet ingewikkeld genoeg is, zijn er letterlijk tientallen websites die verkeerde informatie over een spastische darm schrijven.

Dat zijn dan websites met als doel om bezoekers te lokken, niet om informatief te zijn of mensen te helpen. De auteurs van zulke websites hebben natuurlijk geen spastische darm, anders zou er niet zoveel onzin over deze conditie geschreven worden…

Juist hetzelfde met artsen. Deze geven volledig verkeerde raad aan hun patiënten die last hebben van een spastische darm, raad zoals meer vezels eten is exact het omgekeerde wat iemand met een spastische darm zou moeten doen.

Algemene raad zoals een spastische darm genetisch is of veroorzaakt wordt door stress is ook nietszeggend en zorgt ervoor dat de patiënt letterlijk leert leven met zijn spastische darm.

Alweer is de reden waarom zoveel artsen verkeerde raad over een spastische darm geven simpel: ze hebben zelf nooit een spastische darm gehad, hoe gaan ze dan anderen met deze conditie helpen?

Voor alle duidelijkheid: dit artikel is geschreven door een persoon die zelf jaren aan een spastische darm heeft geleden en nu zonder deze conditie leeft.

Een spastische darm is geen afwijking van het darmstelsel zoals vele artsen beweren, het is geen genetische aandoening en stress is niet de oorzaak.

Een spastische darm is een chronisch ontstoken darmwand waar bepaalde voeding (zoals onoplosbare vezels) slecht op zal reageren waardoor de darm spastisch wordt en darmklachten zoals krampen zal veroorzaken.

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22513237

Vergelijk het maar eens met een schaafwonde op je arm, omdat je van je fiets bent gevallen. Daar ga je geen harde voorwerpen in duwen. Logisch, denk je. Toch is dit wat we doen als we een spastische darm hebben, meer vezels eten…

Kijk even naar bovenstaande afbeelding. Zie je het verschil tussen de bovenkant en onderkant? Beide zijn een microscopische afbeelding van de darmwand. De lange uitsteeksels zijn darmvingers of darmvilli die voeding opnemen, enzymen en serotonine uitscheiden. De onderstaande afbeelding toont een gezonde darmwand aan die perfect voeding kan verteren.

De bovenste afbeelding toont een darmwand van iemand met een spastische darm aan. Je ziet duidelijk dat de darmvingers hevig ontstoken staan en nog niet de helft zo lang zijn. Het is duidelijk dat de darmwand bij iemand met een spastische darm hevig beschadigd is waardoor minder enzymen worden uitgescheden. Dit zorgt voor een slechte vertering en een slechte opname van voedingsstoffen.

 

Sommigen beginnen te lachen wanneer ik ze vertel dat een spastische darm een ontstoken darm is. De reden hierachter is omdat niemand hun dit eerder verteld heeft. Ondanks alle bewijzen dat een spastische darm een ontstoken darm is, krijg ik vaak de opmerking dat zulke stelling belachelijk is.

Juist door het feit dat ze dit nog nooit eerder gehoord hebben. Hoe komt dat geen arts je dit verteld heeft? Dat komt omdat de ontsteking bij een spastische darm moeilijk waar te nemen is. Onder de microscoop is het niet makkelijk zichtbaar.

Soms ziet men een kleine ontsteking bij iemand met een spastische darm en rapporteren ze dit als een restant van ontsteking. Daar wordt natuurlijk niets aan gedaan…

Hoe ontstaat een spastische darm?

Natuurlijk wil je weten hoe een spastische darm ontstaat. Hoe ontstaat de ontsteking in de darmwand?

Het begint allemaal bij een verstoorde darmflora. Verscheidene studies bewijzen dat bij personen die een spastische darm hebben de lactobacillus en bifidobacterium ( 2 stammen van goede darmflora) hevig uitgedund zijn.

In een gezonde darmflora zijn de goede darmbacteriën in de meerderheid waardoor slechte darmbacteriën in toom worden gehouden en voor geen problemen kunnen zorgen.

Als je een spastische darm hebt, dan heb je te weinig goede darmflora en te veel slechte darmflora. De slechte darmbacteriën zullen afvalstoffen uitscheiden, die zuur zijn, en de darmwand zullen irriteren en beschadigen waardoor ontsteking ontstaat.

Bepaalde voeding zal dan die ontsteking opwekken waardoor je klachten zal ondervinden. Onderstaande afbeelding toont het scenario duidelijk aan.

natuurlijk kun je jezelf afvragen wat die verstoorde darmflora, ook wel bekend als dysbiose, heeft veroorzaakt die dan resulteert in een spastische darm. Hier zijn enkele oorzaken voor zoals:

[red_arrow_list width=”100%”]

  • voedselallergie
  • voedselintolerantie
  • tekort aan maagzuur
  • gebruik van medicatie zoals antibiotica
  • candida
  • parasiet

[/red_arrow_list]

Deze zaken zorgen er allemaal voor dat de goede darmflora beschadigd geraakt waardoor slechte darmbacteriën de kans krijgen om zich uit te breiden met een spastische darm als gevolg.

Kan ik mijn spastische darm behandelen?

Een vraag waar vaak een verkeerd antwoord op gegeven wordt. Volgens de traditionele maatschappij moet je “gewoon” met je spastische darmen leren leven. Maar alweer toont logisch verstand en de wetenschap wat anders aan…

Ondertussen heb je ontdekt dat spastische darmen een ontstoken darmwand is die slecht reageert op bepaalde voeding zoals graanproducten en melk. Voor ik je verklap hoe jij jouw spastische darm kunt behandelen ga ik je duidelijk maken dat het behandelen van een spastische darm niet zo onmogelijk lijkt dan velen denken.

Als je van je fiets valt, op het harde asfalt of op kiezelsteentjes, wat gebeurt er dan? Juist, dan staat je huid ontstoken. Het bovenste huidlaagje is beschadigd en verwoest.

Je hebt een open wonde! En deze wonde ga je rust gunnen en goed verzorgen zodat er een nieuw en sterker laagje huid zal ontstaan.

Het lichaam heeft de mogelijkheid om oud en beschadigd weefsel af te weren zodat er een nieuw, sterker en mooier laagje huid kan ontstaan. Zo zal jij herstellen van jouw wonde op je huid.

Nu denk je: wat heeft dit te maken met mijn spastische darm? Alles, onze darmen hebben namelijk exact dezelfde eigenschap. Ook in onze darmen wordt een laagje van de darmwand uitgescheden zodat een nieuw en sterk laagje de kans krijgt om gevormd te worden.

Wanneer dit proces enkele weken/ maanden aan de gang is zul je een aanzienlijk sterkere darm hebben die niet meer spastisch reageert op voeding zoals graanproducten.

De ontstoken darmwand zal hersteld zijn en zal terug normaal kunnen functioneren.

Hoe herstel ik mijn ontstoken darmwand zodat ik geen spastische darm syndroom meer heb?

Je gaat net zoals je bij de huidwonde zou doen, de wonde rust geven. Dit wil zeggen dat je geen harde voorwerpen zoals harde kledij in je huidwonde zal duwen, geen shampoo in de wonde doppen en niet uren in de zon zal bruinen.

Als je een spastische darm wilt genezen zal je tijdelijk schadelijke voeding moeten vermijden. Voeding zoals pikante kruiden, graanproducten, melkproducten zal je moeten mijden zodat je darmwand niet constant beschadigd wordt.

Zo voorkom je verdere schade aan je darmwand en krijgt je darm de kans om zich te herstellen.

In dit artikel ga ik niet dieper in op wat je allemaal wel en niet kan eten indien je een spastische darm hebt. Hier heb ik een apart artikel over geschreven dat over spastische darm voeding gaat.

Ook is het aan te raden om je darmflora te herstellen zodat je vertering terug normaal zal verlopen en slechte darmbacteriën het loodje zullen leggen.

Indien je meer informatie wenst over hoe je jouw spastische darm behandeld, heb ik goed nieuws voor jou. Ik heb namelijk een gratis online video coaching cursus gemaakt waarin ik je stap voor stap uitleg hoe jij je spastische darm kunt behandelen.

Ik leg je er exact uit wat je wel en niet kunt eten en hoe we jouw darmflora gaan herstellen. Wens je mijn online video coaching te ontvangen? Klik dan op onderstaande link:

Ik wil de gratis online video coaching ontvangen en schrijf me in! >> Klik hier

Vond je dit een tof artikel over een spastische darm? Heb je er wat aan gehad? Stuur het even door naar een kennis die ook een spastische darm heeft, zo help je die persoon ook verder!

Heb je een eigen website? Zet dan even een linkje op jouw website zodat zoveel mogelijk personen deze informatie kunnen gebruiken.

Vragen kun je hieronder achter laten.

Geef een reactie