prikkelbare darm syndroom – Je hoeft er niet met te leren leven

Het prikkelbare darm syndroom is voor velen een groot raadsel. Het internet staat bomvol met onzin omtrent deze conditie en als dat nog niet erg genoeg is, zwanzen artsen er goed op los als het over een prikkelbare darm gaat.

Niet de oorzaken, noch een correcte uitleg voor het prikkelbare darm syndroom kunnen ze aan hun patiënten verklaren. Laat staan dat een juiste prikkelbare darm behandeling voorgeschreven wordt…

Om alle misvattingen bloot te leggen, schrijf ik een bondig artikel over het prikkelbare darm syndroom.

Back-To-Basic: wat is het prikkelbare darm syndroom?

Haha. Je denkt waarschijnlijk al een goed idee te hebben over wat het prikkelbare darm syndroom is, toch? De reden waarom ik dit toch nog eens vermeld is omdat (zoals reeds vermeld) veel te veel onzin over dit syndroom de wereld wordt ingeschoten.

Stellingen dat het prikkelbare darm syndroom een afwijking van het darmstelsel zou zijn, je er met geboren wordt, wat een prikkelbare darm genetisch zou maken en dat het allemaal in het hoofd van de patiënt zit, zijn allemaal fabeltjes zonder enig bewijs dat de waarheid aantoont!

Het is altijd gemakkelijker om de schuld op de patiënt te steken door te beweren dat het prikkelbare darm syndroom genetisch is, een afwijking is of dat stress het prikkelbare darm syndroom zou veroorzaken.

Al deze beweringen zijn heel algemeen waardoor de patiënt (u) niet verder kan en als het ware met het prikkelbare darm syndroom zal “moeten” leren leven. Gewoonweg door het feit dat u niet weet wat er met uw lichaam scheelt!

Wetenschappelijk Onderzoek toont aan…

Dat het prikkelbare darm syndroom een (licht) ontstoken darmwand is. Het darmweefsel bij iemand met PDS heeft een volledig andere structuur dan het darmweefsel van een gezond persoon.

De darmwand staat als het ware ontstoken zoals je huid een schaafwonde kan hebben. Hierdoor kan bepaalde voeding deze wonde irriteren waardoor darmklachten ontstaan. Vandaar ook de benaming: prikkelbare darm.

bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22513237

Natuurlijk staat de darm prikkelbaar als deze ontstoken staat! Duw even een schuursponsje in een schaaf of brandwonde op je huid en je zal ook prikkelbaar worden, gegarandeerd…

Elke keer jij moeilijk verteerbare voeding eet, zal dit de darmwand hevig irriteren en voor nog meer beschadiging van het weefsel zorgen.

Kijk even naar het verschil tussen deze twee afbeeldingen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De rechtse afbeelding toont een gezonde darmwand aan met gezonde darmvingers. De rechte staafjes zijn darmvingers of darmvili welke voeding opnemen en enzymen en serotonine uitscheiden. De linkse afbeelding toont een darmwand van iemand met een spastische darm. Het is duidelijk te zien dat de darmvingers maar half zo groot meer zijn door de ontsteking. De vingers staan hevig ontstoken. Het resultaat is dat voeding veel minder goed verteerd en opgenomen wordt!

Doordat het darmweefsel bij iemand met het prikkelbare darm syndroom beschadigd is worden minder mucosale enzymen uitgescheden wat de vertering niet ten goede komt. Deze enzymen verteren vooral koolhydraten.

Ook de opname van voedingsstoffen verminderd drastisch aangezien de darmvingers (die hevig beschadigd zijn als je het prikkelbare darm syndroom hebt) serieus beschadigd zijn!

Als dat nog niet erg genoeg is hebben personen met het prikkelbare darm syndroom een verzwakt immuunsysteem door een tekort aan goede darmbacteriën. Ook de aanmaak van serotonine is ondermaats als je deze aandoening hebt!

Wist je dat meer dan 80% van je serotonine aanmaak in de darmwand gebeurd? 2 keer raden wat er gebeurd als deze darmwand beschadigd is? Juist, deze werkt nog niet half zo goed meer… Serotonine is een neuro-transmitter die je emoties stabiel houden. Heb je hier een tekort aan kun je paniekaanvallen of zelfs een depressie krijgen…

Velen kunnen moeilijk geloven dat het prikkelbare darm syndroom een beschadigde darmwand is, dit doordat geen arts hun dit heeft verteld.

De verklaring hierachter is dat de ontsteking in de darmwand van iemand met het prikkelbare darm syndroom bijna nooit ontdekt wordt! Deze ontsteking is heel moeilijk waar te nemen onder een microscoop.

Zelfs met een stukje darmweefsel uit een biopsie is de ontsteking moeilijk waar te nemen. Wordt er dan toch ontsteking ontdekt, dan duiden artsen dit aan als ontstekingsresten en wordt er geen verdere behandeling voorgeschreven met alle gevolgen van dien…

Wat veroorzaakt het prikkelbare darm syndroom?

Het is van belang om te beseffen wat voor die ontsteking in je darmwand zorgt! Hoe kan je anders jezelf verlossen van het prikkelbare darm syndroom?

Recente studies in Nederland tonen aan dat PDS veroorzaakt wordt door een verstoorde darmflora, ook wel bekend foto prikkelbare darm syndroomals een dysbiose.

Al reeds meer dan een decennia geleden bewezen studies in Amerika dat een verstoorde darmflora het prikkelbare darm syndroom veroorzaken!

Het verband tussen ontsteking van het darmweefsel en een verstoorde darmflora lijkt op het eerste zicht irrelevant maar zo dadelijk wordt het allemaal duidelijk.

Een gezond persoon heeft een darmflora met meer dan 70% goede darmbacteriën en slechts een beperkte portie slechte darmbacteriën en schimmel.

Wanneer deze darmbalans verdwijnt en de goede darmbacteriën plaats maken voor slechte darmbacteriën, dan ontstaat er een gigantische kettingreactie.

Ten eerste wordt voeding niet goed meer verteerd aangezien goede darmbacteriën meehelpen bij de vertering van voeding. Voeding zal dus rotten en hier gebeurd het kwade! Slechte darmbacteriën zijn dol op rotte voeding.

Deze eten hiervan en zoals elk levend organisme dat eet produceren deze ook afvalstoffen. Deze afvalstoffen zijn zuur en kleven aan de darmwand waardoor beschadiging optreedt. Na tijd, ontstaat er een ontstoken darmwand die slecht reageert op moeilijk verteerbare voeding. En dan spreken we van het prikkelbare darm syndroom.

Bepaalde voeding gaat die ontstoken darmwand irriteren waardoor darmklachten ontstaan. Dus die darm staat inderdaad prikkelbaar maar niet door stress of door je genen, wel
door beschadigd darmweefsel!

Hierboven zie je een zelfgemaakte afbeelding van het ontstaan van het prikkelbare darm syndroom.

Nu weet je dat een dysbiose of verstoorde darmflora de oorzaak is van een ontstoken darmwand die resulteert in het prikkelbare darm syndroom.

Maar nu is de vraag: Wat veroorzaakt een verstoorde darmflora?

Hier heb ik verscheidene oorzaken voor gevonden:

[red_arrow_list width=”100%”]

  • een parasiet
  • candida
  • voedselallergie
  • voedselintolerantie(s)
  • gebruik van medicatie
  • hypochlorydria (tekort aan maagzuur)

[/red_arrow_list]

Dit zijn de oorzaken voor het prikkelbare darm syndroom die ik gevonden heb, na heel wat Amerikaanse studies te hebben gelezen…

Al deze oorzaken zorgen ervoor dat de darmflora beschadigd geraakt waardoor uiteindelijk een spastische darm ontstaat.

Meestal is het een combinatie van oorzaken die leidt tot het PDS. Als voorbeeld: Het is normaal dat je minder maagzuur produceert wanneer je ouder wordt.

Dit kan er voor zorgen dat je voeding niet optimaal wordt verteerd en met name melkproducten. Hierdoor kan een voedselintolerantie voor zuivelproducten ontstaan. Dit gaat dan resulteren in rotte voeding die het begin is van een dsybiose die resulteert in het prikkelbare darm syndroom!

Het doktersadvies volgen of kan het anders?

Moet je met het prikkelbare darm syndroom leren leven? Neen, als je niets doet aan het prikkelbare darm syndroom en je ontstoken medicatie prikkelbare darm syndroomdarmwand met je verstoorde darmflora negeert, dan kan je prikkelbare darm evolueren tot een auto-immuunziekte zoals een vorm van colitis! En dan ben je nog veel verder van huis…

Ik weet nog goed dat iedereen me vroeger vertelde dat ik met het prikkelbare darm syndroom moest leren leven, alsof het een gebroken nagel was. Ook artsen gaven me de ‘raad’ om met deze gruwelijke conditie te leren leven. De mensen die dit zeggen hebben nooit aan het prikkelbare darm syndroom geleden en weten geen bal van het onderwerp! Of misschien waren ze dronken toen ze zulke stellingen uitspuwden…

Nu ga ik je vertellen hoe ik het prikkelbare darm syndroom vaarwel heb kunnen zeggen en hoe vele nieuwsbrieflezers die toegang hebben tot mijn gratis online video coaching dit ook hebben bereikt.

Schrijf je ook in voor de gratis online video coaching en begin vandaag met de behandeling van het prikkelbare darm syndroom >>>

Hoe verban ik het prikkelbare darm syndroom uit mijn leven?

Ondanks vele bewijsstukken zijn velen met het prikkelbare darm syndroom nog steeds sceptisch. Met al die artsen die maar aandringen dat je met het prikkelbare darm syndroom moet leren leven zijn velen gebrainwasht en gaan dit nog geloven ook!

Daarom ga ik u een logische vergelijking tonen die u zal doen realiseren dat je niet met het prikkelbare darm syndroom moet leren leven.

Als je van je fiets valt en je hebt een schaafwonde op je arm, is de huid op je arm beschadigd. Je hebt een open wonde! Ook als je te lang in de zon hebt geleden en je huid is verbrand staat je huid ontstoken.

Nu denk je niet het verband te zien met het prikkelbare darm syndroom maar dat komt nog wel.

Wat je met je wonde op je huid zal doen, is deze rust gunnen zodat het kan herstellen. Je gaat een verband op je schaafwonde leggen en ervoor zorgen dat de wonde niet erger wordt.

Wat je niet zal doen is extra veel shampoo gebruiken onder de douche die in de wonde hevig kan prikken. Ook ga je geen harde kledij met lange mouwen dragen die de wonde open kan schuren, noch zal je langs het schoonheidssalon gaan om een schrobkuurtje te laten zetten. Logisch… denk je.

Je geeft je huidwonde rust zodat deze kan herstellen. Elke dag zullen beschadigde huidschilfers afsterven zodat nieuwe huidlaagjes, die sterker en gezonder zijn, kunnen groeien. Na een tijd is je wonde genezen en zie je er niets meer van. Dat is de zelf helende kracht van ons lichaam.

En hier komt het verband met het prikkelbare darm syndroom. De darmwand bij iemand met het prikkelbare darm syndroom staat ontstoken en is beschadigd net zoals de huidwonde beschadigd is.

Jouw lichaam heeft de mogelijkheid om elke 4 tot 7 dagen een laagje van de darmwand af te scheiden samen met de stoelgang waardoor een nieuw en gezonder laagje darmwand kan ontstaan.

Doe je dit enkele weken tot maanden dan heb je opnieuw een gezonde darmwand zonder schade of ontsteking die terug voldoende enzymen produceert.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn darmwand zich kan herstellen?

Door verdere schade aan de darmwand te voorkomen! Je gaat geen voeding eten die de schade aan de darmwand verergerd, want dat zorgt nou net voor het prikkelbare darm syndroom! Je gaat enkel darmsparende voeding eten die de darmwand niet kan beschadigen zodat foto voeding prikkelbare darm syndroomde darm rust krijgt en zich kan herstellen.

Ook is het aan te raden om je Darmflora te herstellen zodat slechte darmbacteriën terug in de minderheid geraken en voor geen ontsteking meer kunnen zorgen.

Indien je wilt weten wat je wel en beter niet kunt eten als je het prikkelbare darm syndroom hebt, kun je u inschrijven voor mijn gratis online video coaching. Daar vertel ik je exact wat te eten en ik geef je zelfs een gratis voorbeeld dagmenu. Ook help ik je met het herstellen van je darmflora.

Wens je het prikkelbare darm syndroom te herstellen met de gratis online video coaching? Schrijf je dan gratis in op onderstaande link…

Ja, ik wil toegang tot de gratis online video coaching! >> klik hier

Hopelijk grijp je deze kans om je darmaandoening te behandelen! Vond je dit artikel over het prikkelbare darm syndroom interessant? Stuur het even door naar een kennis die er wat men kan doen! Of zet een linkje op jouw eigen website zodat je anderen met PDS kan helpen

Vragen kun je hieronder plaatsen.

Geef een reactie