Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Gaby

  Hallo Wouter,

  Bij deze wil ik even zeggen dat jouw verhaal erg inspirerend is! Zelf lijd ik al 3 jaar aan het prikkelbare darm syndroom en ben er helaas nog niet van af. Wel ben ik op de goede weg, want het is nu duidelijk wat er precies aan de hand is. Ik heb namelijk een dysbiose en een lichte vorm van candida in mijn darmen. Daarnaast ben ik nog is intolerant voor maar liefs 60 voedingsmiddelen.. Aangezien er bijna niks overblijft, blijf ik wel de voedingsmiddelen uit klasse 1 eten. Ik ben nu een kleine week bezig met het vermijden van de voedingsmiddelen uit klasse 2, 3 en 4 (dus o.a. gluten-, ei- en melkvrij). Echter heb ik na het avondeten nog steeds last.. (krampen en winderigheid). Ik ben erg benieuwd hoe lang het bij jou heeft geduurd totdat je enig verschil merkte en of ik zo op de goede weg ben!

  Hoor het graag!!

  Groetjes,
  Gaby van der Windt

  1. wouter

   Dag Gaby,

   60 voedselintoleranties! Ik dacht dat mijn 40 al een hel was. In jouw geval schiet er inderdaad bijna niets meer over. Ik vermeed alle voeding waar ik intolerant voor was, dus ook voeding uit klasse 1, en was binnen enkele dagen klachtenvrij. Het kan goed zijn dat de voeding uit klasse 1 die je nog eet voor je klachten zoals winderigheid zorgen.

   Wat je kunt doen is deze blijven eten maar een goed voedingssupplement met enzymen innemen. Dit kan in vele gevallen lichte voedselintoleranties compenseren. Mocht dit ook niet helpen moet je toch ook de voeding uit klasse 1 mijden.

   Groetjes,
   Wouter

 2. gabriëlle

  hallo wouter en als je nu overal op getest bent en alles is goed,je bloed en ontlasting is nagekeken en je hebt ook een voedselallergietest gedaan en er is geen oorzaak te vinden als alleen dat ik een behoorlijke stresskip ben,wat raad jij mij aan?wat kan ik doen,is dan de hypnotherapie voldoende en als k let op mijn voeding?

  1. wouter

   Hallo gabriëlle,

   er is sowieso een oorzaak voor je darmklachten. Dit kan van candida tot voedselintoleranties gaan (wat niet hetzelfde is als voedselallergie). Het is een feit dat stress de klachten immens opwakkert maar ik heb nog nooit iemand tegengekomen waarbij stress de grote oorzaak was van zijn darmklachten.

   Veelal is het voeding waar je slecht op reageert. Ook een parasiet of een verstoorde darmflora zijn triggers. Bij stress kun je inderdaad in therapie gaan maar dan zal je nooit echt vanaf zijn van je klachten, tenzij je de echte oorzaak vindt.

   Heb je jezelf al laten onderzoeken op voedselintoleranties? Niet hetzelfde als een voedselallergie. En wat met de hoeveelheid darmbacteriën die je hebt? Zijn allemaal belangrijke oorzaken die onderzocht moeten worden indien je klachten maar aanhouden.

   groeten,
   Wouter

Geef een reactie